Her holder vi til

Fagerli Leirskole holder til i Skurdalsvegen 334, i hjertet av bygda Skurdalen. Geilo er kun 10 km unna. Vi ligger nesten 900 m.o.h ved foten av Hardangervidda og har en perfekt plassering midt mellom øst og vest.

Det er 26 mil til Bergen, 23 mil til Oslo og 14 mil til Kongsberg.

Her er får du ordentlig fjellfølelse og mulighet til å lange turer både sommer og vinter, i tillegg til alle aktivitetene vi har i umiddelbar nærhet.

Historien

Fagerli ble bygd som pensjonat i 1955 av Gunvald Solheim Sæte. Gunvald var bygningsarbeider og stod selv for tegninger, prosjektering og muring/snekring. Sammen med sin kone Klara, som var kokke, drev de overnatting og kioskvirksomhet. På 60- tallet var det flere menigheter som hadde sine påskeleirer i Skurdalen.

Leirdeltagerene bodde både på Hovde og Bruslettstølen, på Pålgårdhaug, på Herleiksplass og på Fagerli. Studentprest Karsten Isachsen var en av dem som i denne tiden oppdaget Skurdalen.

Gunvald og Klara antydet at de ønsket å selge, og Karsten som da var blitt prest i Ullern menighet i Oslo, tente på ideen om å kjøpe Fagerli og å starte leirskole og ungdomssenter.

I mai 1971 skulle Karsten Isachsen holde sin første konfirmasjonsgudstjeneste i Ullern kirke. Noen dager tidligere hadde Karsten hørt «My Sweet Lord» av George Harrison. Temaet i sangen var det samme som Karsten hadde tenkt å bruke i sin tale til konfirmantene. Karsten spiller plata i kirken før han stiger opp på talerstolen. Dette gir «Beatles sjokk i Ullern kirke» som Dagbladet skriver på førstesiden av avisa dagen etter. Tre dager i samme uke får denne konfirmasjonstalen med «Beatles» musikk førsteside oppslag i Dagbladet. I tillegg blir talen o presten omtalt i både VG, Aftenposten, Vårt Land og til og med i den engelske musikkavisa New Musical Express.

Karsten ble intervjuet i radio og han ble invitert til å delta i TVprogrammet «Åpen Post» ledet av Kjell Arnljot Wiig, Norges eneste «talkshow» vert på den tiden. Karsten snakket om ungdommens utfordringer og behov og fortalte om viktigheten av å skape gode ungdomsmiljøer. Ideen om en leirskole og et miljøskapende senter for barn og ungdom ble lansert. Karsten fikk han med seg hele Ullern menighet på en innsamlingsaksjon, det ble solgt ”oljeboringsrettigheter” i Skurdalsvannet.

Dette resulterte i kr. 125.000,- i innsamlede midler. Låneopptak ble ordnet, og kjøpesummen var kr. 250.000,- . 1.juli 1971 ble kontrakten og skjøtet undertegnet. Stiftelsen Fagerli leirskole og ungdomssenter var opprettet. Formålet med stiftelsen var drift av leirskole og å være et aktiviserende ungdomssenter for barn og unge. Fagerli ble da pusset opp og fikk et koselig ”hyttepreg”. Den gamle saga nede ved veien ble ombygd til stall med plass til 4 hester. På tunet på Fagerli ble det laget et «bygdetun» med 4 gamle tømmerhus fra 17- 1800tallet. Gamlestua «Dokken» fra 1790 brukes hver uke til avslutningssamling for leirskoleelevene. De første skoleklassene var på plass i januar 1972.

Fagerli hadde plass til ca 30 – 35 gjester. De første årene var det bare klasser fra Oslo, men ganske raskt kom det klasser fra Akershus og Vestfold. Etter kort tid ble Fagerli også oppdaget av klasser fra Bergen, Askøy, Os og Øygarden. I dag kommer over halvparten av klassene fra Vestlandet. Fagerli har besøk av 90 – 100 skoleklasser hvert år, ca. 1800 elever. I 1984/85 hadde Fagerli sin første store utbygging med utvidelse av peisestue, spisesal og 8 nye rom. Fagerli kunne nå ta imot ca 70 gjester.

I 1990 fikk Fagerli kjøpt gården Sæte av Gunvald Sæte Solheim. Han hadde noen år tidligere brukt sin odelsrett og fått kjøpt denne gården. Dette gav Fagerli helt nye muligheter for å skape flotte opplevelser og aktiviteter for leirskoleelevene. I løpet av en 8 års periode fra 1995 til 2003 ble det bygd ny stall med ridebane nede på Sæte. Riving av gammel stall og ny oppkjøring til Fagerli med god parkeringsplass. Fagerli fikk laget ballplass med fotballmål, volleyballbane og liten skibakke. 450 m overfor Fagerli ble bjørkeskogen fjernet og Fagerlis skileikanlegg tok form. Her laget vi hoppbakker, kuleløyper, portaler og slalåmløype.

Det ble også opparbeidet bålplasser og satt opp overnattingslavvu. Pil- og bueskytingsbane ble laget, og det ble etablert klatreopplegg i store trær, samt for bruskassestabling. I 1998/1999 ble Fagerli utvidet østover med ”tårnbygningen”, som foruten tårnstua rommer 5 soverom, personalrom, kontor og verksted/lager. Da ble også kjøkkenet ombygd med kjølerom og fryserom for matvarer, samt nye benker og skap.

Helt siden 1975 har Fagerli hatt kanoer nede ved Skurdalsvannet, og kanopadling har vært en fin aktivitet både for leirskoleelevene og for lokale skoleelever, barnehager, 4H klubber osv. fra Skurdalen og hele Hol kommune. I 2005 startet byggingen med båthus og fin uteplass på vår eiendommen vår ved Skurdalsvannet. I 2006 satte vi opp en frisbeegolfbane med 6 kurver, og samme år fikk vi lys i ake- og skibakken og fotballbanen.

Det største utbyggings- og moderniseringsprosjektet ble påbegynt våren 2009. Nybygget med skistall, nytt verksted, skistall/smøringsbod og 7 nye soverom stod ferdig ved påsketider 2010. Da begynte umiddelbart arbeidet med moderniseringen inne i ”gamle”huset. Her har nå alle soverom fått egne bad.

I 2017 bygde Fagerli stor garasje med plass til Fagerlis biler, snøscooter og «4-hjuling». To år senere stod «Karstenstua» ferdig. Bygget ble oppkalt etter Fagerlis «opphavsmann», og halvparten av kostnadene til bygget ble gitt av «Karsen Isachsens legat». Karstenstua betår av 4 rom med til sammen 14 sengeplasser, alle rom med fine bad. To av rommene er tilrettelagt for rullestolbrukere. I underetasjen er det kjøkken, stue og stor spiseplass.

Huset brukes til utleie, bakstehus for leirskolen, «pop-up» gourmet restaurant, torsdagskafe -åpen for alle, men selvsagt mest til overnatting for leirskoleelever. I 2021 feiret Fagerli sine første 50 år med stor fest for ansatte, lokale gjester og Fagerlivenner, styre- og representantskapsmedlemmer, representanter fra Hol kommune og Norsk Leirskoleforening. I 2022/23 ble det bygd ny nedgang til spisesal med heis for rullestolbrukere – et viktig tiltak for tilrettelegging for funksjonshemmede elever som kommer på leirskole og for andre som har vansker med å gå i trapper.

Fagerli fremstår i dag som en av landets mest moderne leirskoler og leirsteder, og knapt noen har tilsvarende aktivitetsmuligheter å tilby sine gjester. Fagerli ønsker også velkommen grupper til aktiviteter, bursdager og andre feiringer. Birger Goberg har vært ansatt på Fagerli siden 1974 og fra 1976 og fram til august 2023 har han vært daglig leder av stiftelsen. Mari Fjørtoft Bjørnstad ble da ansatt som ny daglig leder.

De ansatte

Dette er de du møter når du kommer til Fagerli

Trond F. Persen

Leirskolelærer-general

Torill Pedersen

Leirskolelærer

Elisabet Øydvin

Leirskolelærer

André Fjørtoft Bjørnstad

Leirskoleassistent

Mari Fjørtoft Bjørnstad

Daglig leder

Allan Nielsen

Kjøkkensjef

Weronika Czokalo

Husøkonom

Britt Haugen

Booking og administrasjon

Winnie Merethe Hansen

Kokk

Anne Helene Anderson

Kjøkken og renhold

Lars P. Karstensen

Kjøkkenmedarbeider

Marianne Buøen

Kjøkkenmedarbeider

Natalija Martyrhschenko

Kjøkken og renhold

Karolina Czerwinska-Massalska

Kjøkken og renhold

Asbjørn Lysåker

Vaktmester

Morten Strømsodd

Vaktmester